Voorlopig definitieve versie afstudeeropzet

Web 2.0, afstuderen, afstudeervoorstelIn deze post is mijn ‘voorlopig definitieve’ versie van mijn afstudeeropzet bijgevoegd. ‘definitief’, omdat dit de versie is waar ik vooralsnog mee aan de slag ga. ‘Voorlopig’, omdat deze versie (en daarmee mijn gehele thesis) gedurende het traject kan worden bijgesteld.
Ik ben inmiddels voorzichtig gestart met mijn literatuurstudie, de eerste fase in mijn afstudeeronderzoek naar de effecten en mechanismen van Web 2.0 op het leerproces in Communities of Practice.

Ik ben blij verrast met de interesse in mijn onderzoek die voorzichtig vanuit verschillende hoeken ontstaat… Een aantal mensen is inmiddels bereid gevonden aan mijn focus groep interview deel te nemen. Dit interview met een groep van experts op het gebied van Web 2.0 is gericht op het ontwikkelen van een definitieve set van hypotheses, welke het eindresultaat van mijn onderzoek vormen. Ik zal hierbij nog een bescheiden oproep doen aan experts op dit gebied die geïnteresseerd zijn in deelname: Ik nodig u hierbij uit een belangrijke bijdrage te leveren aan dit theorie-vormend onderzoek. (M.Kloos_at_student.uva.nl, vervang _at_ met @).

Mijn afstudeervoorstel is hier te downloaden. Mijn doelstelling en onderzoeksmodel zijn tevens al eerder gepost. Hierbij ook de belangrijkste onderzoeksvragen:

Research question: What hypotheses can be formulated which explain the effects and underlying mechanisms of Web 2.0 on collaborative learning in CoP’s?

Subquestion 1: What theoretical insights on the effects and mechanisms of Information Technology in
general, and Web 2.0 specifically, on collaborative learning in CoP’s can be derived from the literature?

Subquestion 2: What preliminary hypotheses can be formulated, based on an analysis of (the usage of ) a Weblog, a Social bookmarking & -networking service and a Wiki, in relation to the theoretical insights, that explain the effects and underlying mechanisms of Web 2.0 on collaborative learning in Communities of Practice?

Subquestion 3: What can be learned from the reflection of a group of experts on these preliminary hypotheses?

Ik kijk uit naar een vruchtbaar en interessant onderzoek de komende maanden. Om in de Web 2.0 sferen te blijven nodig ik iedereen uit om op deze opzet te reageren, via e-mail of op deze website.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!