Masterclass Social Software

Digitale UniversiteitGisteren ben ik naar de masterclass social software van de digitale universiteit geweest. Een interessante bijeenkomst waar social software, of meer specifiek, blogs, wiki en e-portfolio`s centraal stonden. Op Frankwatching.com is een uitgebreid verslag na te lezen van dit evenement.


Wat vooral bij mij is blijven hangen is de populariteit van het onderwerp (logisch, er waren ruim 100 aanwezigen), maar ook het feit dat echt iedereen nog met vragen zit en zoekende is. De sprekers zaten bijvoorbeeld zelf ook nog voornamelijk in de verkennende fasen van hun onderzoeken op dit gebied. Daarom werd ook bewust een brede definitie van het concept social software gepositioneerd, die ik jullie niet wil onthouden:

“Social software omvat alle software die het ontstaan en onderhouden van sociale structuren in online gemeenschappen faciliteert.”
(Peter Sloep, 2006)

Er kwam verder een uitgebreide opsomming voorbij van diensten die onder social software gerekend zouden kunnen worden, zoals Instant Messaging, forums, blogs, maar ook social bookmarking. Helaas kreeg de laatste in deze masterclass geen aandacht. Jammer, want persoonlijk denk ik dat ook social bookmarking (diensten zoals del.icio.us en watvindenwijover.nl) absoluut kunnen bijdragen aan e-learning.

De introducerende presentaties gingen voornamelijk op de concepten weblogs, wikis, e-tutoring en e-portfolio’s in. De workshops zochten meer verdieping over dezelfde onderwerpen, maar waren aan de korte kant. Zo ook de paneldiscussie na afloop. Maar waarschijnlijk hadden we zonder limiet tot 20.00 uur ’s avonds kunnen doorkeuvelen.

Voor het verslag van de dag raad ik je aan de post op Frankwatching.com te lezen. Voor mij was het in ieder geval verhelderend om mensen te (horen) spreken die met dezelfde dingen bezig zijn en blijkbaar net als ik zoekende zijn naar mooie dingen. En Frank, zeker leuk om kennis gemaakt te hebben.


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!