Browsen 2.0 met Flock…

FlickrNormaal post ik niet zo snel over tools, maar ditmaal wil ik er toch één vermelden. Voornamelijk om één van de kern functionaliteiten eens uit te proberen :)

Sinds enige dagen is de eerste publieke beta van de Flock browser te downloaden. Flock is een  (relatief) nieuwe, gratis, sociale webbrowser gebaseerd op de mozilla / firefox engine, welke diensten als photo sharing (via onder andere flickr), RSS, social bookmarking (onder meer del.icio.us) en bloggen (onder meer wordpress) integreert. Met die laatste functie is ook deze post gemaakt.

Flock add a blog post

Een briljant handige functie is drag en drop, waarbij je eenvoudigweg teksten, foto’s, links naar complete pagina’s en dergelijke als snippets tijdelijk kan opslaan en vervolgens in je blog post kan pasten. Stukken tekst die je citeert komen netjes met een referentie naar de oorspronkelijke site in je tekst. Ook kan je tijdens het posten tags toevoegen, die als technorati tags aan de post worden toegevoegd. Al met al ziet de blog post er goed uit, maar zijn er toch een paar kleine dingen (zoals de more optie en eigen tags toevoegen) die een laatste wijzigingen binnen de blog zelf noodzakelijk maken.

Flock Snippets

Ik zal er niet teveel over uitwijden verder. In deze post: What’s New With Flock kan je een uitgebreide review nalezen. Een tour van de belangrijkste functionaliteiten vind je op de site van Flock zelf. Natuurlijk ondersteunt Flock ook extensies. Daarnaast zijn er tools om bestaande firefox extensies te converteren naar Flock.

Er zijn nog wel wat kleine nadelen. Zo mis ik tijdens het posten van deze post bijvoorbeeld de <!– more –> functie van WordPress. Ook blijft het blog scherm hinderlijk op de voorgrond als je probeert te alt-tabben. Daarnaast ontbreekt ook de mogelijkheid om afbeeldingen in te voegen via de WYSIWYG editor. Die kan je dan wel weer via de snippet optie invoegen. Maar goed, wellicht dat dat in latere beta’s nog wordt aangepakt.

Al met al ben ik al vrij snel om, omdat het mijns inziens dezelfde functionaliteit biedt als Firefox, maar dan meer. Het integreert eigenlijk veel activiteiten die je normaliter via allerlei plugins of webpagina’s doet. Nu maar hopen dat de browser dermate open is dat andere diensten geïntegreerd kunnen worden.

Sommigen zullen zeggen, waarom niet firefox uitbouwen met extensies? Dan bereik je hetzelfde. Dat is waar, maar waarom moeilijk doen als alle features in één next gen browser zijn geïntegreerd? Ik vind Flock in ieder geval al een compliment waard, omdat ze eindelijk wat innovatie in de browser lijken te brengen.


technorati tags:, , , ,

Blogged with Flock


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!