Goed voorbeeld doet goed volgen…

BlogrollIk heb het al eerder gezegd, maar zo langzamerhand prijs ik mijzelf echt gelukkig dat ik tijdens mijn masteropleiding de mogelijkheid heb gehad om sociale software te gebruiken ter ondersteuning van mijn cq. ons leerproces. Hoe meer ik er over nadenk, des te meer ik overtuigd raak van het feit dat het gebruik van deze software (in het bijzonder blogs en social bookmarking, maar ook fora) positief heeft bijgedragen aan de manier waarop ik het doorlopen van mijn opleiding heb beleefd.

Het begon eigenlijk verleden jaar september, toen we met een hele groep studenten een blog over informatie- en kennismanagement zijn gestart. Die blog is na dat project enigzins stil komen te liggen, omdat de hele community verhuisde naar een forum waar we onze leerervaringen met betrekking tot een gezamenlijk project bij de gemeente Amsterdam met elkaar deelden.

Deze twee initiatieven hebben klaarblijkelijk iets losgemaakt, getuige de blogs van medestudenten die zo langzamerhand uit de grond rijzen. Even een opsomming:

Al die blogs zijn mooi aan elkaar gelinkt via de blogroll, waardoor we op zichzelf al een aardige community beginnen te vormen (waarmee de opmerking van één van mijn focus groep deelnemers dat in de blogosfeer juist op dynamische wijze sprake is van communityvorming in eens een ‘gezicht’ krijgt). Met name het laatste initiatief vind ik erg mooi, omdat daar in feite het concept wordt voortgezet dat in september vorig jaar is ingezet.

Al met al vind ik het fascinerend om te zien dat er nu al 8, 9, 10 mensen (bij mijn weten en inclusief mijzelf) van de Masteropleiding zijn gaan bloggen over een onderwerp dat gerelateerd is aan de studie / afstuderen, waarbij we elkaar via verschillende wegen opzoeken en weten te vinden.

Hoewel ik het gebruik van social software voornamelijk beschouw vanuit het oogpunt van de bestaande (fysieke) community die sociale software inzet ter ondersteuning van de eigen community, is de ontwikkeling die ik in deze post beschrijf een prachtig voorbeeld van hoe sociale software ook door en voor het individu ingezet kan worden en waarbij ook in de virtuele wereld sociale software tot community vorming kan leiden. Blijkbaar heeft sociale software bij alle genoemde betrokkenen iets losgemaakt waardoor ze van mening zijn dat het hun kan helpen (of in ieder geval iets kan bieden) in het doorlopen van hun thesis traject of andere projecten.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!