Web 2.0, 1.0 of toch weer 2.0?

Web 1 / Web 2Ik moet het even kwijt, hoewel ik besef dat dit niet zo’n hoogdravende post zal zijn :)

Wat is misschien wel de beste implementatie- / adoptiestrategie van Web 2.0 diensten? Laat iemand maandenlang met succes gebruik maken van blogs, wikis, social bookmarking en dat soort diensten en zet deze persoon vervolgens in een wereld van veel e-mail (heel veel e-mail, ook als BA), sharepoint en eRooms (zogenaamd eenvoudige platforms waar mensen informatie en documenten met elkaar kunnen delen).

Begrijp me niet verkeerd: Deze tools zijn zeker nuttig en helpen mij in mijn werk (vooral, omdat iedereen ze gebruikt). Echter tegelijkertijd heb ik gezien dat het ook zo veel eenvoudiger kan. Toen ik van de week een interessante blogpost wilde delen met mijn collega’s en daarvoor naar een speciaal voor ons team opgezette eRoom moest gaan, moest inloggen, mijn eRoom nogmaals moest aanklikken, moest bladeren door een mappenstructuur om uiteindelijk uit te komen bij een map ‘collaboratie’, moest klikken op ‘file –> new’, moest kiezen voor het type hyperlink, de hyperlink moest overtypen (of in ieder geval plakken) en daarbij de titel van de pagina en een omschrijving moest typen, om vervolgens na drie timeouts eindelijk mijn bookmark te hebben opgeslagen, dacht ik met weemoed terug aan mijn del.icio.us / watvindenwijover.nl toolbar waarmee deze klus in 2,5 tel was gepiept…

Of nog mooier: hoe vaak hoor je per dag / week de opmerking: “Dat heb ik je toch gemaild”? Mailen is weten denk ik dan, maar toch: als je het nou eens makkelijk kon terugvinden, netjes getagged in een blogpost of bookmark?

Ik wil met deze post zeker niet afgeven op de organisatie waar ik momenteel zit, integendeel. Ik zie om me heen dat vrijwel alle organisaties nog op dezelfde manier werken. Toch vraag ik me serieus af hoe het heeft kunnen gebeuren dat we dergelijk complexe, moeilijk te gebruiken applicaties hebben ontwikkeld, als je ziet dat met het slim toepassen van laagdrempelige web 2.0 diensten zoveel eenvoudiger kan… Daar is een nog een wereld te winnen voor organisaties. En een goed begin begint bij jezelf, dus ik weet wat me te doen staat de komende tijd bij mijn werkgever…

Gelukkig staan we niet alleen, want ook Microsoft lijkt zich langzamerhand in een Web 2.0 organisatie te transformeren. Er is hoop…

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!