Numpa.nl, De Nederlandse variant van Twitter

Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat de eerste Nederlandse variant van Twitter ten tonele zou verschijnen. Nu is het dan toch zover: In juni lanceerde het Nederlandse Yellowmind Numpa.nl, een “eenvoudige tool om de rest van de wereld op de hoogte te houden van wat je nu aan het doen bent.”

Misschien is het idee niet bijster origineel, maar de meeste grote Amerikaanse tegenhangers krijgen toch vroeg of laat hun lokale tegenhangers. En Numpa voegt wat aardige extra’s toe. De vraag is natuurlijk of de Nederlandse markt voldoende omvang heeft om een dienst als Numpa tot een succes te maken. Maar het lijkt erop dat Numpa vanaf de start al een aardige bedrijvigheid kent.

Numpa.nlHet uiterlijk van Numpa is in ieder geval verfrissend, met slimme toepassingen van de nodige ajax technologie. Numpa kent net als Twitter de mogelijkheid om vrienden toe te voegen en uit te nodigen. En naast de mogelijkheden om berichten toe te voegen via het Web en SMS kan je met Numpa ook foto’s uploaden. Je kunt met Numpa reageren op de toevoegingen van andere gebruikers, die vervolgens direct onder de microberichten worden getoond. De mogelijkheden tot discussie en interactie lijken hiermee beter uitgewerkt dan de soms ondoorzichtige conversaties die op Twitter heen en weer worden gestuurd. Met het uploaden van foto’s en het slim weergeven van discussies bij een microblog geeft Numpa dus duidelijk een extra dimensie aan het hele concept van “twitteren”.

Wat denken jullie? Heeft een dienst als Numpa in Nederland kans van slagen? Is de Nederlandse markt groot genoeg? Of hebben we het hier over functionaliteiten die (op termijn) in bestaande diensten als Facebook en Hyves zullen integreren, waarmee het bestaansrecht van op zichzelf staande diensten klein is?

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!