Klooncultuur?

Vandaag via Emerce stuitte ik op iFeed.nl, een Nederlandse variant van NetVibes, iGoogle, PageFlakes, Live.com, MyAOL.com enzovoort. De gelijkenis met Netvibes is evident en de vraag rijst bij mij dan ook direct waarom dergelijke Nederlandse varianten toch steeds weer de kop op steken. Deze nederlandse varianten moeten vaak van scratch af aan beginnen zonder community, en in het geval van iFeed bijna zonder plugin’s. Tegelijkertijd bieden concurrenten als Netvibes inmiddels Nederlandse varianten aan, die bij het publiek ook in de smaak vallen. Een dergelijke hoos van social media diensten hebben we ook gezien in de tijd dat del.icio.us en Digg groot werden, met diensten als eKudo’s, tagmos en Fisz.

Begrijp me niet verkeerd: dergelijke sites hebben misschien een markt in Nederland en helpen de ontwikkelingen op het gebied van social media bij het bredere publiek geaccepteerd te krijgen. En daar ben ik voor! Maar verder heb ik het persoonlijker meer op diensten die ook iets unieks toevoegen ten opzichte van de concurrentie. Ik juig het initiatief van eKudos om een sociaal netwerk te integreren dan ook toe. En dat is ook de reden waarom ik Watvindenwijover.nl zo waardeer (en waarschijnlijk ook de reden waarom ik zelf nog steeds geen web 2.0 kloon heb gelanceerd :-)).

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!