Google’s antwoord op portable social networks: openSocial?

Portable social networks is een hot item de laatste tijd. langzamerhand worden we moe van het steeds maar aanleggen van vriendenlijsten op weer een nieuwe social networking dienst. De perceptie bestaat dat alleen het object of sociality hetgene is dat de ene dienst van de andere onderscheid. De sociale netwerken zijn veelal overlappend (hoewel je je kunt afvragen wat voor zin het heeft je dogster netwerk naar linkedin te migreren maar goed).

Er ontstaan dan ook steeds meer diensten die hier een oplossing voor trachten te verzinnen. Facebook doet dat door het defacto social network te willen zijn. Noserub wil een protocol voor gedecentraliseerde sociale netwerken zijn. Google’s antwoord op met name Facebook’s platform is openSocial. Ook lijkt het dat ons Nederlandsche Hyves bij OpenSocial gaat aansluiten

Het onderwerp overspoelde de afgelopen dagen mijn rss feeds. Met onder meer coverages van Techcrunch, Mashable, Read/Write Web, GigaOM of dichter bij huis, Ton’s interdependent thoughts. Officieel lijkt het erop dat Google morgen met meer informatie komt, maar vooralsnog lijken de hoofdlijnen als volgt:

OpenSocial is a set of common APIs for building social applications on the web. These common APIs mean that developers only have to learn once in order to start building social applications for multiple websites, and any website will be able to implement OpenSocial and host social applications.

Met deze informatie kunnen ontwikkelaars toegang krijgen tot kernfunctionaliteiten en informatie van sociale netwerken. Concreet gaat het dan om:

  1. profiel informatie (gebruikers data)
  2. vrienden informatie (social graph)
  3. activiteiten

Deelnemende sociale netwerken zijn onder meer Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo en Oracle. Betrokken ontwikkelaars zijn onder meer Flixster, iLike, RockYou en Slide.

Google ontwikkelt hiermee een gedistribueerd social networking framework, waarmee ontwikkelaars eenvoudig functionaliteiten kunnen bouwen voor de aangesloten hosts. Het voordeel is dat ontwikkelaars niet aan propriertary languages vastzitten als Facebooks FBML (Facebook Markup Language) maar gebruik kunnen maken van open talen als javascript en html. De vraag is of profieldata ook uitwisselbaar wordt tussen aangesloten partijen en of je als ontwikkelaar je eigen social networking dienst kunt bouwen op basis van openSocial.

Iets soortgelijks vond ik overigens onlangs via Robert: Noserub. Noserub wil een inspiratie, protocol en implementatie zijn van een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Of volgens de site:

NoseRub only defines the social network and some basic content types like media, links, micropublishing and text. You can now add all your contacts to a NoseRub network and aggregate several social networks into just one.

Het zijn interessante tijden voor sociale netwerken. Heeft Noserub enige kans van slagen? Ontwikkelt Google met haar openSocial een soort van centrale repository voor social networking data? En wat zijn de consequenties voor diensten als Facebook?

De eerste screenscasts van de toepassing van openSocial druppelen binnen (via Mashable):


Find more screencasts like this on Ning Network Creators

 

Update: Nu ook Myspace meedoet aan openSocial wordt het deelnemersveld wel enorm groot. De vraag die nu gerechtvaardigd is: wat is Facebook nu nog waard (na vorige week nog op 15 miljard te zijn geschaald na de deal met Microsoft) nu iedereen massaal openSocial ondersteunt?


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!