Heliview: “van Web 2.0 naar Enterprise 2.0”

Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij het congres van Web 2.0 naar Enterprise 2.0. Een gratis congres georganiseerd door Heliview conferences. De titel dekte de lading van het congres goed:  we hebben nu een tijdje met Web 2.0 kunnen spielen, maar het wordt tijd dat we kijken naar succesvolle bedrijfstoepassingen.

Met mijn werkgever stond ik op een mooie stand waar we aardig wat inloop hadden van de 170 bezoekers van het congres. Veel positieve reacties gekregen, mede omdat niet alle bezoekers ons direct met het onderwerp associeerden. Het congres was voor ons een goede aangelegenheid om een nieuwe practice onder de aandacht te brengen.

De dagvoorzitter was Vincent Everts, onder meer trendwatcher die het verhaal met passie en enthousiasme aan elkaar knoopte. De eerste keynote werd verzorgd door dr. Rene Jansen die een gepassioneerd en geïnspireerd verhaal hield over kortweg de sociaal antropologische waarde van social software. Ik ken Rene al wat langer, maar zo gedreven heb ik hem nog niet eerder zien presenteren.

Daarnaast verzorgden onder meer IBM en Microsoft een presentatie over hoe zij zelf enterprise 2.0 inzetten. IBM vertelde een verhaal over hun Dogear platform en hoe zij hun eigen Intranet (het grootste intranet ter wereld) ver-enterprised 2.0 hebben. Het platform zag er veel belovend uit, maar kent weer niet de eenvoud die we van veel Web 2.0 diensten gewend zijn. Microsoft kent mijns inziens dezelfde problemen: De spreker liet een plaat zien waarmee duidelijk had moeten worden dat met behulp van hun 10-tallen platforms een soort van enterprise 2.0 gecreërd kan worden. Dan vraag ik me af: als je sharepoint, exchange, active directory, communicator en nog 10 ingrediënten nodig hebt om een totaal platform op te leveren schiet je volgens mij je doel voorbij en wordt het een en ander nodeloos complex.

Wim Scheper hield een een interessant betoog over hoe Enterprise 2.0 leidt tot verregaande standaardisatie en dat dit grote impact heeft moge duidelijk zijn, aangaande de vergelijking die Scheper trok met de standaardisatie van schroefdraad. Wetenschappelijk verhaal, goed te pruimen zoals het een hoogleraar betaamt.

Wat mij betreft had de dag twee hoogtepunten: de parallele sessie over politieonderzoeken.nl en  de afsluitende keynote van Rod Beckstrom. Deze keynote is, inclusief een interview met Vincent Everts, onder meer op marketingfacts gepost.

Al met al een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar. Hoewel het onderwerp al langzaam wordt uitgemolken denk ik dat het congres zeker wat toegevoegd heeft. Anders dan bijvoorbeeld the Next Web ging dit congres bijvoorbeeld minder over gadgets en innovaties maar meer over inhoudelijke toepassing van Enterprise 2.0. Ook de bezoekers waren over het algemeen nog veel meer op zoek naar antwoorden op vragen als wat en hoe en die antwoorden zijn denk ik deels wel gegeven vandaag.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!