Web strategy presentaties

Ik ben al een tijdje op zoek naar wat goede blogposts / artikelen / presentaties waarin het ‘geheim’ van het ontwikkelen van een goede web strategie wordt ontrafeld. Mijns inziens wordt vaak wel stilgestaan bij succesvolle strategieën en concepten, maar het pad om daar toe te komen wordt vaak niet of nauwelijks behandeld.

In mijn speurtocht kom ik zo nu en dan nog wel eens goede presentatie tegen, zoals de onderstaande over het succes en lessons learned bij Amazon.


By rob

Zo nu en dan vind je wel eens presentaties die ingaan op must do’s op het gebied van web (2.0) strategy. Maar zo’n presentatie gaat opnieuw over de uitkomsten en niet over hoe je de genoemde punten kan realiseren. De volgende presentatie van Paul Lomax is daar een goed voorbeeld van:


By rob

Na het zien van de slide over viral marketing in bovenstaande presentatie moet ik wel gelijk denken aan het boek Brand Hijack dat ik momenteel aan het lezen ben. Als je dat boek hebt gelezen kun je je mijns inziens een beter beeld vormen over hoe je viral / seed marketing kan inzetten.

Een goede presentatie over het ontwikkelen van een web strategie vind ik de volgende van Michael Webb, hoofd IT en media services van de universiteit van Wales. Deze slides laten in ieder geval zien dat ze een zekere aanpak hebben gevolgd: van het formuleren van een antwoord op de vraag: “waar willen we over 3 tot 5 jaar staan en wat kunnen we doen om daar te komen”:


By rob

En misschien is het ook wel zo simpel: is het ontwikkelen van een goede (web) strategy niet meer dan gezamenlijk vaststellen waar je over 3 – 5 jaar wilt staan en een gefaseerde project breakdown maken van hoe je daar gaat komen. Dat is immers de aanpak die ik ook in mijn werk bijvoorbeeld zie terugkomen. De invulling is in dit geval belangrijker en complexer dan de aanpak.

Hoog op mijn verlanglijstje staat in deze Blue Ocean Strategy (inmiddels besteld) over strategie ontwikkeling waarbij je afwijkt van gebaande paden, markten en concurrentieposities. Dit zouden we natuurlijk net zo goed Blue Ocean Web Strategy kunnen dopen :-). Hier alvast een voorproefje. Waarschijnlijk later meer nadat ik het boek heb gelezen…


By rob

Of we kunnen altijd teruggrijpen naar Porter:


By rob

Hebben jullie nog interessante resources over (het ontwikkelen van) succesvolle web (2.0) strategieën? Ik waardeer het wanneer je ze post in de comments.


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!