Social media in het centrum van het universum?

Mijn vraag over onofficiële enterprise 2.0 rollen heeft gelukkig wat reacties en spin-off op andere blogs gekregen. Het blijft me mateloos interesseren hoe social media evangelisten hun “gedachtegoed” over de bühne kunnen krijgen. Dat enterprise 2.0 ook binnen commerciële bedrijven steeds meer aandacht krijgt bleek weer eens uit een proposal waar ik afgelopen tijd aan heb meegewerkt (voor ons een dooddoener misschien, maar toch). De offerte betrof een ontwikkeling en implementatie van een Europese website voor een grote consumer industries klant. De Request For Proposal ademde één en al “customer centricity”, “customer listening” en “customer experience”, en wat mij betreft dus social media, uit.

Dat Enterprise 2.0 ook onder studenten populair is blijkt wel uit het aantal afstudeerders dat zich met dit onderwerp bezig houdt. Via verschillende wegen kom ik regelmatig, met name vanwege mijn afstudeeronderzoek, in contact met studenten die vragen hebben over online communities, social media en web 2.0. Daar zitten interessante onderzoeken tussen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op de ontwikkeling van een web (2.0) strategie framework;
  • een wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op web 2.0 business modellen;
  • een wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op de ontwikkeling van performance indicators voor social websites, deels gebaseerd op de Internet Scorecard.
  • een onderzoek naar de ontwikkeling van een customer centric podium;

Zoals zo vaak met populaire onderwerpen wordt er momenteel vast wel dubbel werk gedaan in deze onderzoeksgebieden. Bij bovenstaande vier onderzoeken ben ik bijvoorbeeld vanuit mijn werk direct of indirect bij betrokken. Zo ben ik via mail in contact met een Belgische student die eveneens onderzoek doet naar Web 2.0 services en een Rotterdamse studente die onderzoek doet naar het opzetten van online communities. Ik kan me voorstellen dat veel Enterprise 2.0 kenners regelmatig soortgelijke contacten onderhouden. Maar het blijft een interessant onderzoeksgebied.

Ik hoop op termijn wat meer over bovenstaande onderzoeken te kunnen vertellen. Wat mij betreft zitten er namelijk echt interessante onderwerpen bij..

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!