Plaxo maakt als eerste gebruik van Google’s openSocial API

Plaxo heeft afgelopen vrijdag een dienst gelanceerd waarmee ze als (een van de) eersten gebruik maken van de nieuwe API van Google’s openSocial. Plaxo poogt met haar Pulse platform de streams van diverse sociale sites te aggregeren binnen één omgeving. Plaxo timmert op dit vlak aardig aan de weg en met haar nieuwe feature wordt je persoonlijke stream publiekelijk toegankelijk gemaakt (overigens alleen als jij dat wilt). Daarmee creëer je als het ware een dynamisch publiek profiel.

Hoe werkt dat dan? Binnen je Plaxo profiel kan je aangeven welke websites je gebruikt en met welke gebruikersnaam. De content wordt vervolgens op een publieke pagina geaggregeerd. Mijn profiel vind je bijvoorbeeld op kloosm.myplaxo.com. Of het helemaal goed werkt weet ik eerlijk gezegd nog niet, want volgens mij heb ik toch echt opgegeven dat ik meer diensten gebruik dan nu in de linkersidebar staat.

Meer over de nieuwe API van Google zie je in onderstaand filmpje.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Hierin wordt uitgelegd hoe je op basis van metadata de inhoud van links kunt benoemen (bijvoorbeeld dit is een link naar mijn eigen twitter account, of dit is een link naar een friend) en hoe je met behulp van deze gegevens nieuwe of bestaande vrienden binnen nieuwe diensten kunt ontdekken. Lastige van dit alles is natuurlijk dat de social graph api vertrouwt op het correct gebruik van metadata en dat is iets wat vaak handmatig moet worden toegevoegd aan URL’s. Of zoals Jeff Jarvis het zegt: dat zou wel eens hét grootste struikelblok kunnen zijn voor een volledig semantisch, open en social web.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!