Overzicht van Web Operating Systems

De laatste tijd lijkt de interesse voor cloud computing en web based toepassingen en ontwikkelplatformen hand over hand toe te nemen. Goede voorbeelden zijn Amazon’s S3 en EC2 platforms, maar ook diensten als Blist, Mosso en recent ook Bungee Connect. Die laatste hanteert zelfs de term Platform as a Service om haar dienst te omschrijven. We gaan dus weer een stap verder naast Daas, Saas en Haas :)?

Een categorie die het Platform as a Service principe tot het uiterste doorvoert lijkt met toch wel de Web Operating Systems. Ik leef zelf een beetje in een haat / liefde verhouding met deze toepassingen. Ik kan me nog niet direct inbeelden waarom ik een Web OS nodig zou moeten hebben? Met allerlei web toepassingen als gmail, box.net, remember the milk, zoho, Twitter en dergelijke kom je al een heel eind om je data, leven en werk online te krijgen. Een rol voor een Web OS zou volgens mij wegelegd moeten zijn in het integreren van al deze toepassingen. Maar is een Netvibes dan ook een Web OS? Volgens Wikipedia moet een Web OS toch wel minimaal een file system hebben…

Anyway, er is inmiddels een aardige lijst aan Web OS’en ontstaan. In deze post een korte opsomming (met dank aan Wikipedia en Flickr voor de foto’s en watvindenwijover.nl voor het bewaren van mijn links omtrent WebOS’en).

Desktop 2

Desktop 2 (officiële site) biedt onder meer ondersteuning voor File sharing, Webmail, Blogging, Instant messaging, adres boek, kalender, live chat, notepad, bookmark / favorites, forum, rss reader, website editor, office achtige toepassingen en document collaboration.

Desktop 2

EyeOS

EyeOS (officiële site) is zeer, zeer uitgebreid en biedt onder meer ondersteuning voor RSS, MP3 (!), schaken, documenten, bestanden, text editor, zip en nog veel meer.

EyeOS

G.Ho.ST

G.HO.ST (officiële site) doet onder meer:

  • Integration with third-party web applications
  • Mail/calendar/contacts program with
  • Storage (3GB free, FTP access)
  • Links to other internet resources (My Items)
  • Desktop widgets (RSS reader, clock, weather)
  • Multiple language support

G.HO.ST

Ulteo

Ulteo (officiële site) is nog in ontwikkeling, maar ziet er nu al veelbelovend uit met features als ondersteuning voor OpenOffice in je browser, command prompts en een erg op windows xp lijkende look en feel…

YouOS

YouOS (officiële site) biedt vergelijkbare functionaliteit als de andere web browsers, met ondersteuning voor RSS, buddies, chat, text editor, files, feeds enzovoort.

YouOS

Xcerion XIOS (nu ook bekend als iCloud)

Sinds kort door onder de naam iCloud en onlangs gereviewed door Venturebeat. Aan de screenshot te zien is dit een toppertje. Ik heb helaas nog geen beta account. Ik heb inmiddels 5 invites weg te geven!

iCloud

Goowy

Goowy, bestaat duidelijk al wat langer (ik voegde een link op watvindenwijover.nl toe in april 2006) en heeft ook al duidelijk wat meer functionaliteit. Ook de widget approach ziet er erg goed uit.

Cloudo

Cloudo is pas sinds kort in Alpha release en is onlangs gereviewed op Read/Write Web. Nog duidelijk in Alpha, maar veelbelovend.

Cloudo

Jooce

Jooce.com. Volledig flash en erg mooi.

Jooce

AjaxWindows

Ajaxwindows.com is een op XML en Ajax gebaseerd web OS.

AjaxWindows

FlyAKiteOSX

FlyAKiteOSX is een op Mac OSX gebaseerd Web Operating Systeem. Need I say more?

FlyAKiteOSX

En mijn persoonlijke favoriet? Ik vind iCloud toch wel erg mooi. Maar ook de MacOS kloon doet het wel goed wat mij betreft. Wat vinden jullie? Ben ik er nog vergeten?

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!