Diigo: social bookmarking opnieuw uitgevonden?

DiigoDelicious heeft gepionierd op het gebied van social bookmarking. Hoewel ik altijd een grote fan ben geweest van social bookmarking, heb ik me ook vaak afgevraagd hoe sociaal bookmarken met diensten als delicious eigenlijk is. In de praktijk (misschien vooral mijn eigen praktijk) blijkt dat je toch vooral bookmarkt voor jezelf en social bookmarking sites in beperktere mate gebruikt om ook echt andere relevante bookmarks en gebruikers te vinden. Een zekere innovatie heeft er op dit vlak wel plaats gevonden, met diensten als Watvindenwijover die bijvoorbeeld sterk inzetten op groepen, recommendations en kennisdeling.

Creative Commons License photo credit: b_d_solis
DiigoVia Techcrunch zag ik vanochtend echter een promo film van social bookmarking service Diigo. Diigo lanceert binnenkort versie 3 van haar dienst en uit het filmpje blijkt dat Diigo je niet alleen bookmarks laat opslaan, maar pagina’s ook laat annoteren en groeperen. Wat ik er zelf interessant aan vindt is dat Diigo verder gaat dan het eenmalig bookmark en sporadisch terugzoeken van je bookmarks. Het introduceert bijvoorbeeld ook een sidebar in je browser waarmee je niet alleen eenvoudig je eigen bookmarks kunt terugvinden, maar tijdens het browsen ook kunt zien wat anderen (vrienden) bookmarken en annoteren. Ook zet het sterk in op kennisdeling en interactie rondom groepen van mensen met gedeelde interesses én gepersonaliseerde recommendations. Diigo combineert daarmee verschillende, vaak versnipperde functionaliteiten (bookmarks, tags, annotaties, lists, recommendations en groepen) in één dienst en zou zich daarmee wel weer eens van de rest kunnen onderscheiden.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Lees ook meer op read/write web.

Anyway, bekijk het filmpje en oordeel zelf: is Diigo echt een stap verder op het vlak van social bookmarking? Of is het toch gewoon maar een service met wat extra features?

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!