Social Strategy Talk: Crowdsourcing

Jeff 'crowdsourcing' Howe at Social Strategy TalkDonderdag 22 mei was ik bij de eerste Social Strategy Talk dat als onderwerp crowdsourcing droeg. Ik vond het een interessante bijeenkomst, zeker ook gezien de grote opkomst. Het praatje van Menno Bouwens over crowdsourcing bij de overheid (lees internetconsultatie) was degelijk, maar waarschijnlijk niet helemaal wat het publiek verwachtte. Het praatje van Jeff Howe was goed en zeker het vraaggesprek na afloop bevatte voor mij een aantal interessante inzichten.

Creative Commons License photo credit: Carp

Howe ging in zijn verhaal heel sterk in op de term diversiteit, maar juist ook op samenwerking. Crowdsourcing is lang niet alleen werk uitbesteden aan de crowd, om op die manier aan ‘goedkope’ arbeid te komen. Crowdsourcing draait veel meer om het samen doen. Als je niets teruggeeft aan je community is de community zo weg: dom zijn ze immers niet. Crowdsourcing draait dan ook veel meer om het vinden van de juiste speld in de juiste hooiberg om jouw klus gedaan te krijgen, op zo’n manier dat je problem solver in de crowd er ook nog iets aan heeft.

Briljant was de uitspraak die daarop volgde: “don’t ask what the community can do for you. ask what you can do for your community”.

Meer over het praatje van Jeff Howe (met dank aan Upstream voor het verzamelen)

Zijn boek gaat op de wish list. En ik ben benieuwd naar de volgende Social Strategy Talk op 4 september, waar het luisteren naar communities het centrale onderwerp is.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!