Een Case voor viral marketing

Dat viral marketing tot grote successen kan leiden willen auteurs als Alex Wipperfürth (Brand Hijack) ons maar al te graag doen geloven. Dat een viral marketing actie niet te managen is net zozeer. Afgelopen week heb ik van dichtbij de waarheid van deze twee beweringen mogen meemaken.

Op een intern innovatie platform, waar medewerkers worden verleid hun innovatieve business ideeën in te dienen in ruil voor tijd en geld om dat idee tot uitvoer te brengen, werd een idee gepost over de introductie van een gadget die ons aller leven een stuk zou veraangenamen.

Na een wat rustige start (hoewel rustig, het idee had na 3 dagen al 4 keer zoveel stemmen binnen als het tweede idee), spoorde de idee indiener zijn directe afdeling aan om op zijn idee te stemmen. Daarna voelde je een bepaalde sfeer ontstaan waarin iedereen dit idee nog verder wilde brengen. Van de ene afdeling ging de e-mail wisseling naar een grote afdeling en van daaruit uiteindelijk naar een landelijke mailinglist. Het resultaat? Het aantal registranten op het platform verdubbelde in een tijdsbestek van 2 dagen (naar 30% van het totale personeelsbestand) en inmiddels heeft ruim 10% van het totale personeelsbestand voor het idee gestemd. Dit zijn volgens mij redelijk indrukwekkende cijfers voor een interne viral campagne…

Waar zat het hem ditmaal in? Maw: welke lessen haal ik uit deze actie?

  • het vuurtje werd duidelijk aangewakkerd door de indiener. Hij vroeg zijn maatjes op zijn idee te stemmen en het door te sturen, wat er uiteindelijk toe leidde dat een email naar het halve bedrijf werd gestuurd.
  • Nadat het vuurtje was aangewakkerd voelde je duidelijk een bepaalde ‘vybe’ in de communicatie en e-mailwisseling die het idee nog verder bracht. Het leek alsof iedereen ‘voelde’ dat deze gebeurtenis impact zou gaan hebben en daar dus onderdeel van wilde uitmaken.
  • de actie was gericht om een ‘probleem’ waar alle medewerkers mee zitten uit de wereld te helpen en dus heel herkenbaar. Stemmen voor het idee was voor iedereen een kleine moeite als je kijkt naar de voordelen die het uitvoeren van het idee iedere collega zou kunnen brengen.
  • Het idee had een hoog gadget gehalte, dat ook nog eens innovatie uitstraalde. Dit heeft zeker tot een extra incentive geleid waardoor het idee zo skyrocket is gegaan.

Al met al een nuttige en vooral spannende ervaring. Ik ben geen marketeer, maar ik kan me nu wel weer eens goed voorstellen hoe het voelt als iets waar jij aan hebt meegewerkt om eerst onverklaarbare redenenen door het plafond gaat.

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!