Je killer feature zit in de meerwaarde die je als organisatie kunt bieden voor je community leden

van Dataportability.orgDe titel is misschien een beetje een open deur, maar ik zal in deze post proberen uit te leggen wat ik er mee bedoel. Ik zeg het hier wel vaker; online communities lijken dit jaar het toverwoord te zijn. Na het succes van sites als Hyves en Linkedin hebben veel corporates momenteel maar één doel voor ogen: dat wil ik ook! Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Naast de eerder genoemde sites schieten de niche social sites als paddenstoelen uit de grond. De een als zelfstandig platform, de ander onder de vlag van een grote organisatie. En vrijwel allemaal bieden ze vergelijkbare functionaliteit: wat netwerken, een beetje groepen vormen en vraag en antwoord doen. Ga je het daarmee redden? Volgens mij niet…

Moeheid rond weer een ander social network slaat mijns inziens snel toe: Hoeveel netwerken kan en wil je onderhouden? Hoe vaak wil je je opnieuw registreren voor een dienst? En waarom zou je dat überhaupt willen? Initiatieven als Google’s OpenSocial en Dataportability bieden hier misschien uitkomst, maar voordat we dat in de praktijk echt werkend zien… Het zal je dan ook niet verbazen als ik zeg dat ik nog niet overtuigd ben door corporate social networks die community leden niet meer bieden dan een stukje netwerken, groepen en vraag- en antwoord. Waarom niet?

  • Er ontstaan zoals gezegd langzamerhand niche social networks die zijn gelanceerd vanuit een passie van de initiatiefnemer en niet vanuit een organisatorisch perspectief. Ik denk dat je je als lid van een community eerder zult willen associëren (en dus registreren) bij een dergelijk niche social network. Zij zullen het dus vaak winnen van de corporate social networks.
  • Traditioneel bestaat er nog steeds een stukje argwaan richting bedrijven die met social networks beginnen. Willen zij oprecht het gesprek met mij aangaan, zoals Jaffe schrijft in “Join the Conversation“? Of hebben ze primair een commercieel doel? En in dat laatste geval: waarom zou ik al mijn gegevens bij jou achterlaten? Als ik zie wat ik allemaal kwijt kan in mijn profiel op deondernemer.nl ga ik me afvragen wat Uitgever Wegener daar allemaal mee van plan is…

Mijns inziens ligt een oplossing voor de hand: zorg dat je met je community substantiële toegevoegde waarde biedt, zodat je je potentiële community leden een incentive geeft om je bij jouw community te registreren. Hierin staat altijd de vraag centraal: “Waarom, nee echt Waarom, zou een potentieel lid zich bij jouw community registreren?” Dit kan in verschillende dingen zitten:

  • Zet de community in als verlengstuk van je dienstverlening, bijvoorbeeld als customer service kanaal. Als je als organisatie op die manier onderdeel van je community wordt geef je richting je leden het signaal dat ze geholpen kunnen worden met hun vragen en problemen zodra ze zich registreren voor jouw community. Een beetje GetSatisfaction, maar dan binnen een eigen domein zeg maar.
  • Zorg voor verregaande integratie met je bestaande producten, diensten en informatie, zonder daarmee direct een (té) commercieël doel uit te stralen. Van de week schreef ik over KPN Vandaag, een nieuwe persoonlijke startpagina van KPN. Naar het zich laat aanzien integreert KPN Vandaag je product- en factuuroverzicht en meer binnen je persoonlijke startpagina. Dergelijke producten en diensten direct geïntegreerd op één pagina biedt meerwaarde voor een community lid lijkt mij. En een ondernemer in een online community voor starters is toch direct geholpen met concrete informatie en producten die door de organisatie achter de community geboden kunnen worden en het community lid kunnen helpen met het starten van zijn onderneming?

Mijns inziens is de kern van dit verhaal: het bieden van substantiële toegevoegde waarde door verregaande integratie met je eigen producten, diensten en content zonder daarbij een overdreven commercieël imago af te geven. Als je dat niet denkt te kunnen bieden moet je mijns inziens niet aan een online community willen beginnen. En ik denk dat dit in de gevallen van de laatste tijd nog niet helemaal het geval is… Wat is jullie mening hierover?

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!