Twitter behind the firewall? Nu kan het met Laconi.ca

Twitter. Either you love it, or you hate it. Maar aan de populariteit van de service valt, ondanks de regelmatige downtime, nauwelijks meer te twijfelen. Twitteraars gebruiken de dienst om simpelweg te vertellen wat men doet, maar binnen de early adopter scene zie je dat mensen het vooral gebruiken om op de hoogte te blijven van het laatste (tech) nieuws, in contact te blijven met ‘gelijkgezinden’ en vrienden, te vertellen waar je uithangt en om kennis en informatie te delen.

Over de verschillende toepassingen van Twitter is op het web al veel geschreven. Dat doet natuurlijk vermoeden dat er ook een business case is voor het toepassen van een Twitter achtige service behind the firewall. Voor mij is die case niet zo moeilijk te maken: het lijkt mij namelijk super handig en interessant om continu op de hoogte te (kunnen) zijn van waar mijn collega’s uithangen en wat ze aan het doen zijn. Het geeft niet alleen een quick overview van het reilen en zeilen van iedereen, een laagdrempelige manier om informatie te delen en snelle toegang tot experts, het vergroot mijns inziens tegelijkertijd het community gevoel onder de medewerkers… Twitter behind the firewall is nu mogelijk dankzij het open source platform Laconi.ca en een aan populariteit winnende implementatie van dit platform onder het domein Identi.ca.

identicaHoewel Identi.ca vergelijkbare functionaliteit biedt als zijn populaire tegenhanger en een aantal mensen ongetwijfeld de overstap zal maken, zal de service waarschijnlijk nooit zo groot worden als Twitter momenteel is. Het mist simpelweg een community. Wat echter veel interessanter is, is het feit dat Identi.ca draait op het open source platform laconi.ca. En daarmee komt Twitter functionaliteit (en de potentiele community) beschikbaar voor de enterprise. Een eenvoudige installatie is alles wat nodig is om de service up and running te krijgen en voor je het weet heb je een simpele, maar krachtige tool als Twitter in huis gehaald.

Wat denken jullie? Is er ruimte voor een dienst als Laconi.ca binnen de firewall? En waar zou jij zo’n tool voor inzetten? Zijn er ervaringen met soortgelijke interne toepassingen?

Creative Commons License photo credit: Montreal Tech Watch


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!