In een Fast-Track naar online community building

Ik heb de afgelopen maanden al een aantal online community projecten mogen doen. Dat leert je veel over functionaliteiten, technologie, maar vooral ook over organisatorische implementatie. De successen zijn tot op heden nog wisselend, maar we zijn tevreden en we weten wat de oorzaken zijn wanneer een project op dit moment nog wat minder loopt. De behoefte naar manieren om aan relaties met klanten te bouwen blijft en dus is ook de verwachting dat we ook in de nabije toekomst nog wel wat leuke communities kunnen realiseren.

Mijn werkgever heeft, in voor iedereen moeilijker tijden, de kans aangegrepen om bestaande, vermarktbare proposities nog beter te maken in een snelkookpan die Fast-Track is gedoopt, een onderdeel van ons Innovatieplatform. Stel je de volgende situatie voor: een maand geleden werd het idee van de Fast Track bedacht, een campagne opgestart, werden 60 bestaande proposities (waaronder die van ons rond online community building) gepitched aan de partners van onze organisatie en werden 8 teams uitgekozen om de proposities in een 4 dagen durende rollercoaster nóg beter en vooral, vermarktbaar te maken.

dsc_0078201024x768_jpg

Fast Track

En zo zat ik voordat ik het wist afgelopen zondagavond met een aantal partners van onze organisatie, het Innovation team, een externe investeerder en de brandmanager van Red Bull in een hotel (nou ja, oud klooster) in Gent en stond ik in minder dan 2 minuten uit  te leggen waar onze markt trends, de klant behoefte, onze aanbieding en team uit bestond.

De week was niet zo zeer gericht op het inhoudelijk aanpassen van bestaande proposities, maar om het shapen van de propositie zodat je deze in minder dan 2 minuten weet te pitchen, zodanig dat een vervolgafspraak een kwestie van tijd is. Daarbij was de inbreng van de externe investeerder, die natuurlijk van het fileren van pitchen zijn werk heeft gemaakt, onmisbaar. Hij wist ons steeds terug te brengen naar wat hij noemde “4 mavo taal”, de “concreetheid van onze aanbieding” en het “burning platform” van de potentiële klant.

Maar hoe kan je nu een bestaande propositie zodanig transformeren dat deze écht vermarktbaar wordt? Dat is eigenlijk in 4 stappen gebeurt:

back to basics – wat is je business model?

Aan de hand van het business model van Osterwalder hebben we concreet gekeken naar wat we nu eigenlijk bieden, wie onze klant is, langs welke kanalen we die klant gaan bereiken en welk interne activiteiten, resources en partners nodig zijn voor de propositie. Mooie aan deze aanpak is dat je verder kijkt dan alleen maar kosten in inkomsten. Een business model bestaat uit veel meer dan dat.

Wat is je eind doel en hoe ga je daar komen?

Aan de hand van product markt combinaties breng je in combinatie met behoeften, trends en aanbod je uiteindelijke doel per markt in kaart en pel je je einddoel af tot overzichtelijke stappen die je kunt zetten om je einddoel te bereiken. Essentieel daarbij is dat iedere stap die je zet waarde toevoegt voor de klant.

Wat is je merk, wat is je belofte en hoe ga je daar komen?

Wie anders dan de brand manager van Red Bull wil je laten praten over de kracht en de noodzaak van een goed merk? Door het formuleren van een sterke merkpositionering en merkbelofte ben je weer in staat je product beter in de markt te zetten.

merkpositionering

 

merkbelofte

Hoe ga je de markt veroveren?

We kregen een niet misselijk target mee van het team, want een beetje ambitie moet kunnen natuurlijk. Vraag is natuurlijk hoe je dat gaat realiseren? Dit alles is uitgewerkt in een concreet salesplan.

Conclusie

En wat komt er dan uit zo’n vier dagen durende snelkookpan? In ons geval iets anders dan we van te voren hadden verwacht en vooral minder. Een merkbelofte die staat en de lading dekt, namelijk “We build valuable relations online”.

  • Build: slaat in deze op realisatie en organisatie. Met alleen mooie technische community ben je er niet. Er is meer nodig, met name organisatorisch en content wise om een community tot een succes te maken.
  • Valuable: een community moet altijd iets opleveren. Laten we daar niet moeilijk over doen. Voor de deelnemer aan de community, maar net zo goed voor de partij die de community faciliteert. Uiteindelijk gaan de doelen van een organisatie altijd in de richting van meer sales en lagere kosten, maar dat kan (of zelfs moet) indirect en op langere termijn. Je community is niet gek. Meer directe doelen kunnen zijn betere service, een betere merkbeleving, meer innovatie or else.
  • Relations: met klanten of tussen klanten onderling of met ondernemers of tussen ondernemers onderling
  • Online: natuurlijk via het web…

En de vier stappen eerder geschetst hebben uiteindelijk geleid tot een propositie (in ons geval in 4 slides, want less is more) en een salesplan.

Om een beeld te geven: van chaos:

dsc_0091201024x768_jpg

Naar structuur:


By rob

Al met al een vermoeide, zware, maar vooral interessante week die me weer veel heeft gebracht. Ik ben benieuwd naar jullie meningen en ervaringen rond dit onderwerp!


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!