5 tips voor de lancering van je online community

826592933_81a7219fffOnline Communities zijn zo langzamerhand een redelijk dingetje van mij geworden. Zakelijk gezien heb ik inmiddels een aantal communities mogen helpen ontwikkelen, waarbij ik altijd de focus op concept & strategie en organisatieinrichting heb gelegd en in mindere mate op techniek. Ik heb in de afgelopen tijd ook het nodige geschreven over hoe ik aankijk tegen het ontwikkelen en activeren van online communities. Toch kan je nog zoveel adviseren: een belangrijk deel van je succes, vanuit organisatorisch perspectief, hangt af van welke acties je uitzet vlak voor en tijdens de lancering van  je community. In deze post 5 tips die ik heb geleerd van de (voorbereiding van de) lancering van aantal van de community projecten waar ik aan gewerkt heb.

1. doe een persbericht

Hoewel redelijk 1.0 is een persbericht nog steeds een handige manier om aandacht te geven aan je initiatief in meer “traditionele” media als online nieuwssites en offline nieuwsbronnen. In een persbericht kan je zelden het volledige verhaal, je ambities en intenties kwijt, dus is het slechts een onderdeel in een lanceringstrategie.

2. lees je persbericht nog een keer en dubbelcheck met je community manager

Ben je een organisatie met aanzien en groot bereik, dan werkt optie 1 altijd goed. Er zijn echter talloze manieren waarop je optie 1 in kunt richten. Een persbericht is aanleiding tot veel kopieergedrag en de toon is met een persbericht direct gezet. Op die manier kan je dus al richting geven aan de discussie die vervolgens gevoerd gaat worden. Waar persberichten over het algemeen worden geschreven door PR / PA is het essentieel dat de communitymanager actief in dit proces wordt betrokken. De community manager kan als geen ander uitleggen wat de toegevoegde waarde van je community is voor de doelgroep, welke rol je daar als organisatie in wilt spelen en welke kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen je hebt gesteld. Kortom: zorg dat de juiste intenties naar voren komen in je persbericht.

3. in geval van een zachte (voor) lancering, pik signalen op van vroege bezoekers met invloed en benader hen

Een tactiek die ik heb beschreven voor het lanceren van een community is het faciliteren van een zachte (voor) lancering. Een zachte lancering kan er aan bijdragen dat je, door georganiseerd leden uit te nodigen voor je community, je het gevoel van een lege kroeg voorkomt. Het lijkt voor toehoorders al snel alsof er een zekere kritische massa op je community is. Als nu blijkt dat meer invloedrijke personen (journalisten, bloggers, netwerkers) onderdeel zijn van deze zachte lancering  en aandacht aan je willen geven benader hen dan en vraag of je ze van relevante input kan voorzien. Op die manier kan je er tot in zekere mate voor zorgen dat je boodschap de juiste intenties beschrijft. Ik noem dit geen controle of censuur, maar zorgen voor een representatieve boodschap.

4. Meng je in de conversatie online

Als bedrijf met bereik en invloed ga je reacties uitlokken. Dat er verschillende niveaus in reacties zijn is ook duidelijk. Een aardig model in dit kader is de wijze waarop de US air force omgaat met reacties op blogs:

Het is belangrijk dat je je als community manager mengt in de discussie. Op die manier kan je een positief signaal afgeven, laat je zien dat je doet wat je pretendeert en je open en transparant opstelt. Focus je aandacht daarbij voornamelijk op de “misguided” (zou het willen uitbreiden met “misinformed”) en de “unhappy customers”.

5. onderhoud ondertussen ook je community

Tot slot een inkopper. Focus je op hetgeen er op externe platforms over je community wordt gezegd, maar verlies daarbij je eigen community niet uit het oog. Als het goed is genereer je de nodige traffic, trek je nieuwe leden aan en ontstaat er langzaam een actieve community. Ook daar stellen leden vragen, worden ervaringen gedeeld en suggesties geuit. Geef ook daar juist je aandacht, op de plek waar leden zich bereid hebben gevonden je bij je platform aan te sluiten.

Ben erg benieuwd naar hoe jullie aankijken tegen de feitelijke lancering van een online community. Hoe zien jullie de uitvoer daarvan? Andere tips die hierin essentieel zijn? Deel ze in de reacties!

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!