Is de online community manager de internet redacteur van de 21e eeuw?

online-community-managerDe Online Community Manager zou wel eens de Internet Redacteur van de 21e eeuw kunnen worden. Daar waar bedrijven in toenemende mate gebruik zullen (en moeten) gaan maken van social media zijn er ook mensen (noem het rollen) in organisaties nodig die actief de dialoog met consumenten aangaan. Ondanks de vaak nu nog beperkte bereidheid om in deze rollen te investeren lijkt het mij onoverkomelijk. Een organisatie heeft er geen moeite mee om een internetredactie (mensen die content zenden) van 12 man aan het werk te houden, maar investeren in één community manager is al bijna een no-go. Toch gek niet?

Gelukkig wordt er door voorlopers in dit veld veel gedaan aan het profesionaliseren van dit vakgebied. Zo kwam ik onlangs via Tweetmeme op het weblog Digital Democracy waar een goede post stond met uitkomsten van een Australische Online Community Management Roundtable.

Onderwerpen die werden besproken waren onder meer de rol van de community manager en de uitdagingen die hij of zij heeft, sponsorships, voordelen van online community management, metrics (en de relevantie daarvan), reporting, technologie etc. Onderwerpen waar ik op dit weblog ook de nodige aandacht aan besteed. Het maakt het alles bij elkaar interessant leesvoer.

Het ontstaan (ook in Nederland) van trainingen voor online community management lijken het toenemende belang van deze rollen te bevestigen. Verder dan webcare? Welke kant gaat het op volgens jullie? Is het een rol die traditionele bedrijven in toenemende mate overwegen?

ps. Onlangs ben ik wat gaan experimenteren met het gebruik van rss feeds op zoektermen in Tweetmeme. Tweetmeme is een dienst waarbij URL’s gepost op Twitter worden geïndexeerd en naar actualiteit en populariteit (relevantie) worden geordend. Doel voor mij om weer eens wat verder te kijken dan de geijkte blogs en sites die je traditioneel in je feedreader hebt en ook weer eens wat interessante en nieuwe bronnen op te doen. Zo langzamerhand krijg ik het idee dat Tweetmeme mij kan helpen met het vinden van de verborgen pareltjes op het Web…


If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!